top of page

Preadolescentul & Adolescentul

In aceasta perioada de varsta, cel mai adesea deficitele care apar, posturale sau de mers, nu sunt unele noi capatate in aceasta perioada ci sunt pastrate si duse din vremea copilariei precoce adica fie din perioada 1-7 ani fie chiar din perioada de nou nascut si sugar.

Daca acele modificari/deviatii de postura si de mers nu au fost corectate la timp, ele se propaga odata cu cresterea si dupa varsta de 7-8 ani cand apar pusee de crestere, ele sunt scoase in evidenta.

     Bineinteles ca in aceasta perioada de varsta apar si modificari noi de postura influentate de mediul social cum ar fii activitatiile sportive pe care le practica unii copii, obezitatea, lipsa activitatiilor sportive (pentru copii statici), toate acestea duc la modificari de postura si osoase. Cea mai frecventa modificare de postura este atitudinea cifotica indusa de pozitia prelungita a copiilor asupra dispozitivelor electronice dar si de postura deficitara in banca mai multe ore la rand. Ghiozdanul este unul din factorii care accentueaza o postura gresita. Purtarea unui ghiozdan cu greutate mare duce la mentinerea unor contracturi musculare sia. unor posturi deficitare dar nu declanseaza aparitia uneoi scolioze sau cifoze.

     Exista mai multi factori de mediu care in aceasta perioada de preadolescent si adolescent pot influenta aparitia scoliozelor si a cifozelor posturale. Asa cum am mentionat anterior, pe langa factorii sociali legati de greutatea ghiozdanului, pozitia vicioasa in banca, activitati sportive excesive, mai sunt si alti factori importanti- starea emotionala care nu trebuie neglijata deoarece poate duce la modificari de postura ale coloanei vertebrale printrun exces de tensiune emotionala interioara.

     Printre factorii care influenteaza modificarea posturii coloanei vertebrale in aceasta perioada se enumera si factorii hormonali care au o influenta destul de mare asupra cartilajelor articulare precum si asupra ligamentelor coloanei vertebrale care sufera o modificare in sensul slabirii acestora. Cele mai frecvente afectiuni caracteristice acestei varste sunt cele ale coloanei vertebrale ( cifoza, scolioza), precum si leziunile traumatice datorate activitatilor sportive intense specifice acestei varste (entorse glezne, leziuni de menisc genunghi, entorse de genunchi, apofizite dureroase asa numite dureri de crestere.

Toate acestea necesita corectie din timp si este important ca parintii sa cunoasca trei aspecte:

1. orice durere care persista mai mult de 1-2 saptamani trebuie investigata 

2. orice deformare se accentueaza in puseele de crestere, nu se vindeca de la sine

3. tratamentul de recuperare il recomand din faza de prezentie, nu doar in faza de corectie.

Afla mai multe !

Cu cat ajungeti mai repede sa preveniti aceste deformari cu atat mai putin va dura tratamentul iar copilul va creste intr-o stare de echilibru!

CUPRINS 1

INFLUENȚA SPORTULUI ASUPRA DEZVOLTĂRII SCHELETULUI

În curând...

CUPRINS 2

OBEZITATEA & DEZVOLTĂRILE OSOASE

În curând...

CUPRINS 3

INFLUENȚA PSIHO- EMOȚIONALĂ ASUPRA DEFORMĂRILOR OSOASE

În curând...

IMG_8214.PNG

Valentina Medical

  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
bottom of page